Avertisment din partea ministrului belgian de Finanţe: „Belgia este în faliment“

Reticenţa guvernului regional flamand de a ajuta regiunile mai puţin productive contribuie la problemele cu care se confruntă regatul.

„Eforturile pe care trebuie să le facem sunt gigantice. Dacă examinăm situaţia aşa cum se face în cazul unei întreprinderi, Belgia este în faliment virtual. Nu este al doisprezecelea ceas fără cinci, este al doisprezecelea ceas şi cinci! Cu cât aşteptăm mai mult, cu atât situaţia se agravează“, a declarat ministrul federal al bugetului din Belgia, Guy Vanhengel. Belgia are un deficit bugetar fără precedent, de 25 de miliarde de euro, fiind una dintre primele ţări europene lovite grav anul trecut de criza financiară. Două dintre cele mai importante bănci ale Belgiei, Fortis şi Dexia, au fost salvate de stat anul trecut, cu costuri mari pentru buget.

Fortis, cea mai mare bancă belgiană, a fost naţionalizată parţial, Belgia, Olanda şi Luxemburg investind un total de 11,2 miliarde de euro în această acţiune – Belgiei revenindu-i 49% din divizia belgiană a instituţiei financiare. În plus, economia belgiană depinzând în mare măsură de comerţul cu celelalte ţări europene a fost lovită şi de problemele vecinilor săi.

Măsurile pe care intenţionează să le ia guvernul belgian acum, după ce a trecut „al doisprezecelea ceas“, implică eforturi din partea tuturor sectoarelor societăţii: „Toată lumea trebuie să facă eforturi. Atât băncile, cât şi serviciile de sănătate“, a declarat ministrul Finanţelor, care a arătat că eficientizarea birocraţiei belgiene va însemna şi o restrângere a cheltuielilor cu salariile funcţionarilor.

Avertisment din partea ministrului belgian de Finanţe: „Belgia este în faliment“

Lasă un răspuns