Belgia, criticată pentru discriminare de Consiliul Europei

Statul care găzduieşte majoritatea instituţiilor europene – Belgia – a fost aspru criticată de Consiliul Europei pentru practicile discriminatorii des întâlnite în regiunea Flandra. Consiliul Europei devine astfel cea de-a treia instanţă internaţională care aduce acest gen de critici Belgiei, după Comitetul împotriva rasismului din Organizaţia Naţiunilor Unite şi Comisia Europeană.

Potrivit Le Monde, în raportul prezentat în faţa Congresului puterilor locale şi regionale din Consiliul Europei, francezul Michel Guégan a indicat că sancţiunile impuse de flamanzi sunt de neacceptat. De pildă, cei trei primari francofoni aleşi în Flandra nu au fost acceptaţi de autoritatea Flandrei pe motiv că ar fi transmis convocări electorale în franceză şi nu doar în olandeză, aşa cum spune legea în regiunea flamandă a Belgiei. Însă cele trei municipalităţi în cauză sunt majoritar valone, deci vorbitoare de franceză.

Mai mult, spune oficialul francez, Belgia încă nici nu a ratificat convenţia-cadru a Consiliului Europei privind protecţia minorităţilor. Flamanzii au anunţat însă că nu vor modifica absolut nimic la niciunul dintre cele două capitole. „Simple comentarii politice”, a apreciat despre raport ministrul de Interne regional, Marino Keulen… Gandul

Lasă un răspuns