Belgia înăspreşte controalele la frontiere

Potrivit guvernului belgian, pe viitor ar urma să fie controlaţi şi pasagerii din trenurile şi autocarele internaţionale. E spaţiul Schengen deja de domeniul trecutului?

Anis Amri a putut călători fără probleme prin câteva ţări europene după comiterea atacului terorist asupra unui târg de Crăciun din Berlin. Cu autobuzul şi trenul a ajuns din Germania mai întâi în Olanda, iar de acolo prin Franţa în Italia. Acest lucru a fost posibil datorită prevederilor spaţiului Schengen privind desfiinţarea controalelor la frontiere.

E drept, situaţia s-a schimbat puţin în ultima vreme. Din toamna anului 2015, când criza refugiaţilor ajunsese la apogeu, unele state au reintrodus controlul la graniţe. Germania, de pildă, la graniţa sa cu Austria. Măsura trebuie se fie însă justificată. Abia în cazul unui motiv serios, Comisia Europeană poate aproba aceste controale pe timp limitat. Prevederile în acest sens au tot fost prelungite, în februarie urmând a se decide din nou dacă mai sunt necesare sau nu. Dar, datorită circulaţiei masive pe aceste rute europene, controalele sunt doar sporadice.

mai mult la : www.dw.com

Lasă un răspuns