Belgia: Liderul naționaliștilor flamanzi relansează dezbaterea privind independența

Liderul naționaliștilor flamanzi, Bart De Wever, a relansat miercuri dezbaterea cu privire la independența Flandrei, declarând că mișcarea flamandă nu va rămâne pasivă, transmite AFP.

Pentru a intra în guvernul liberalului francofon Charles Michel în octombrie 2014, Noua Alianță Flamandă (N-VA), condusă de Bart De Wever, a acceptat să-și suspende până în 2019 revendicările sale instituționale.

Formațiunea naționalistă, care a obținut 32,5% din voturi în Flandra la alegerile parlamentare din mai 2014, era susținută de numai 27,5% dintre flamanzi în luna septembrie a anului trecut, potrivit cotidianului La Libre Belgique. În același timp, susținătorii de extremă dreapta ai independenței, formațiunea Vlaams Belang, a urcat în preferințele electoratului de la 5,8% în 2014 la 9,7% în septembrie anul trecut.

650839

‘Mai multe figuri eminente ale mișcării flamande mi-au împărtășit îngrijorarea lor legată de profilul ideologic al partidului. Ne respectăm promisiunea de a respecta un temporar în materie comunitară, dar acest lucru nu înseamnă că mișcarea flamandă trebuie să rămână imobilă’, a subliniat De Wever.

În ultimele săptămâni, personalități din N-VA au făcut unele comentarii provocatoare pentru francofoni. Pe 6 ianuarie, Liesbeth Homans, un ministru regional apropiat al lui Bart De Wever, a declarat chiar că ‘speră’ ca Belgia să nu mai existe în 2025.

AGERPRES/(AS — autor: Tudor Martalogu, editor: Gabriela Ionescu; editor online: Simona Aruștei)

Lasă un răspuns