Belgia pledează pentru o intervenţie militaro-umanitară în Siria ‎

O intervenţie umanitară cu o protecţie militară pe teren ar fi necesară în Siria dacă regimul preşedintelui Bashar al-Assad va continua pe calea barbariei, a apreciat duminică şeful diplomaţiei belgiene Didier Reynders, citat de AFP.

‘Regimul a ales calea barbariei, iar eu am din ce în ce mai puţină încredere în preşedintele Bashar al-Assad’, a declarat el într-o emisiune difuzată de postul de televiziune TV5. ‘Avem pe masă un plan cu un termen limită, 10 aprilie’, a subliniat acesta. ‘Dacă acest plan nu va fi respectat, atunci va trebui să trecem la etapa următoare’, a explicat ministrul.

‘Va fi nevoie de o intervenţie militară, iar aceasta va presupune o prezenţă militară armată’, a continuat Reynders. ‘Această ipoteză va fi dezbătută cu ocazia viitoarei reuniuni a Prietenilor Siriei prevăzută în Franţa’, a precizat el. ‘Toată lumea spune că sprijină planul lui Kofi Annan /emisarul ONU şi Ligii Arabe pentru Siria/. Va trebui să punem Rusia şi China cu spatele la zid’, a insistat oficialul.

Regimul preşedintelui Bashar al-Assad a anunţat duminică faptul că nu îşi va retrage trupele din oraşe în lipsa unor ‘garanţii scrise’ din partea opoziţiei, cu două zile înainte de data limită fixată de ONU. Planul de ieşire din criză prezentat de Annan, pe care Damascul l-a acceptat la 2 aprilie şi pentru care ONU şi-a dat acordul joi, prevede ca armata să se retragă din oraşe marţi dimineaţă pentru a permite o încetare totală a violenţelor 48 de ore mai târziu.

…   

Belgia pledează pentru o intervenţie militaro-umanitară în Siria

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here