Belgia si islamul radical, o problema europeana

Un actor activ dar discret al scenei internationale, o tara care nu a participat la operatiuni militare anti-islamiste, o tara care a privit cu serenitate influenta wahabista asupra comunitatilor musulmane prezente pe propriul teritoriu, o tara primitoare, in orice caz mai primitoare decat multe alte tari vest-europene.

Aceasta este Belgia, o tara care a dat dovada, afirma ministrul francez al Finantelor, Michel Sapin, de « o anumita forma de naivitate » atunci cand venea vorba de comunitarizarea imigrantilor de confesiune musulmana, o bomba cu ceas ignorata de autoritati. Acestea erau absorbite de conflictul dintre flamanzi si valoni, conflict care a paralizat de multe ori din punct de vedere politic tara.

Nimeni insa nu se gandea sa puna Belgia alaturi de Franta sau Marea Britanie in privinta problemelor legate de prezenta unor imigranti musulmani care ar putea genera probleme securitare grave. Existau unele temeri legate de proportia crescanda a imigrantilor extraeuropeni pe teritoriul national dar numarul acestora (undeva intre 400 000 si 600 000 la 11,4 milioane de locuitori) nu era perceput drept invazie. Comunitatile musulmane belgiene erau alcatuite in marea majoritate din persoane provenite din zone moderate ale Islamului, Maroc si Turcia. Si totusi aceasta tara a fost lovita marti, 22 martie, de doua atentate care au facut 31 de morti si 270 de raniti. Acum vorbim de Belgia ca de o placa turnanta a islamului radical din Europa.

26895_397_53cce19c9a86f

mai mult la :  revista22.ro

 

Lasă un răspuns