Belgienii marcheaza un an fara guvern

De la alegerile generale din 13 iunie 2010, Belgia a ramas fara un guvern oficial, dupa ce negocierile pentru o coalitie au esuat constant, iar luni statul a implinit un an de cand este condus de un guvern interimar, noteaza BBC.

Premierul Yves Leterme a demisionat in aprilie anul trecut, insa vine in continuare la birou, iar pana in august se va fi aflat in interimat mai mult timp decat in pozitie oficiala de premier.

Belgienii au facut un site unde au numarat zilele pana la data de 17 februarie, cand au devenit poporul care a stat cel mai mult fara guvern, depasind atunci recordul de 289 de zile stabilit de Irak in 2009.

Pe site luni scrie "365 de zile si numaratoarea continua", langa "recordul mondial al tarii fara guvern", iar Belgia are titlul de "campion", fiind incadrata de Irak si Coasta de Fildes.

"Teoretic, aceasta situatie ar putea sa dureze pana cand trebuie organizate alegeri federale in 2014. Si sa spunem ca avem alegeri in 2014 si intampinam iar probleme in formarea unei coalitii de guvernamant, acest guvern interimar ar putea sa continua si dupa," a declarat un specialist in stiinta politice.

Problema a izvorat din separarea puternica dintre jumatatea flamanda si cea franceza a populatiei si lipsa unui partid politic national.

Negocierile pentru coalitie din ultimul an s-au concentrat pe solicitarile flamanzilor pentru cedarea de putere de catre guvernul central, care au fost atat frustrante cat si plictisitoare pentru alegatorii de rand.

Desi o parte dintre belgienii s-au amuzat pe aceasta tema, mare parte dintre ei s-au saturat de aceasta stare de fapt.

"Nu este un record pe care vrei sa il stabilesti. Daca oamenii se distreaza pe aceasta tema, este pentru a isi ascunde rusinea", a declarat un jurnalist belgian.

In luna ianuarie, mii de oameni s-au strans pentru a demonstra fata de incapacitatea politicienilor de a face un guvern. Insa incercari recente de a organiza proteste au esuat.

Intrebarea principala este daca guvernul interimar va adresa problema datoriei masive a Belgiei, a treia cea mai mare din Uniunea Europeana.

Belgienii marcheaza un an fara guvern

De la alegerile generale din 13 iunie 2010, Belgia a ramas fara un guvern oficial, dupa ce negocierile pentru o coalitie au esuat constant, iar luni statul a implinit un an de cand este condus de un guvern interimar, noteaza BBC.

1 COMENTARIU

 1. Buna Ziua!
  Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper – un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
  Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
  Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
  M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
  Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi luăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
  Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta_whisper sau un e-mail, tot la asculta_whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

  http://www.radiowhisper.com
  Multumesc,
  Cu stimă Vlad!

Lasă un răspuns