Deputaţii europeni au adoptat miercuri o rezoluţie legislativă în care solicită Comisiei Europene să prezinte până la 15 iunie o propunere pentru un plan de urgenţă privind cadrul financiar multianual (CFM), indică un comunicat al Parlamentului European.

Rezoluţia, adoptată cu 616 voturi pentru, 29 împotrivă şi 46 abţineri, arată că, deşi plafoanele bugetare actuale ar urma să fie prelungite în mod automat dacă nu există un nou CFM anul viitor, multe programe vor expira la sfârşitul anului 2020, cum ar fi programele de coeziune, de cercetare sau Erasmus. Scopul este de a oferi o plasă de siguranţă cetăţenilor, regiunilor, oraşelor, agricultorilor, universităţilor sau întreprinderilor care beneficiază de programele UE şi de a exclude orice risc ca actualul CFM şi programele sale să fie întrerupte sau extinse în mod dezordonat.

Membrii PE au susţinut că planul ar trebui să redirecţioneze bugetul în mod provizoriu pentru a aborda şi a atenua consecinţele economice şi sociale imediate ale pandemiei de COVID-19 şi pentru a contribui la redresare prin adăugarea de flexibilitate şi finanţare, aşa cum s-a procedat deja în cazul bugetului de anul acesta.

Mai mult la agerpres.ro

Lasă un răspuns