Cea mai veche publicaţie în limba română a apărut în Belgia acum 160 de ani

Numărul 2 al revistei ‘Republica Română’, editată de C.A. Rosetti şi Ion Brătianu la Bruxelles în anul 1853, este prima publicaţie în limba română apărută în Belgia, însă românii au publicat în mod regulat o revistă religioasă în propria limbă şi înainte de Revoluţie. În prezent, cea mai longevivă publicaţie tipărită de români este ‘Quoi de Neuf’, editată de Casa de cultură belgo-română Arthis, care a ajuns la numărul 100.

 Publicaţiile româneşti în Belgia s-au aflat în centrul unui eveniment organizat miercuri seară de Ambasada României în Belgia, la librăria românească Europa Nova din Bruxelles, în prezenţa câtorva zeci de invitaţi.

‘Am pus accentul pe cele trei etape mari ale prezenţei româneşti în Belgia. Am început cu secolul al XIX-lea şi prima parte a secolului al XX-lea, apoi perioada comunistă şi în final ceea ce urmat după Revoluţie. Simt nevoie de a organiza astfel de evenimente pentru că observ că pe măsură ce dimensiunea comunităţii româneşti se măreşte, şi practic ea s-a triplat în ultimii zece ani, contactul între generaţii începe să dispară’, a declarat ambasadorul României în Belgia, Ştefan Tinca.

Cea mai veche publicaţie în limba română a apărut în Belgia acum 160 de ani

Lasă un răspuns