Curtea de Justiţie a Uniunii Europene consideră că Belgia trebuie să-şi regularizeze situaţia reactoarelor nucleare Doel 1 şi 2, situate în apropiere de Antwerpen (nord), a căror durată de viaţă a fost prelungită în 2015, prin furnizarea unei evaluări de mediu, relatează AFP.

Dosarul urmează să fie tranşat de Curtea Constituţională belgiană, ţinând cont de această interpretare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), solicitată în urma unei plângeri depuse de două asociaţii belgiene de protecţia mediului.

Potrivit CJUE, Belgia nu a respectat reglementările atunci când a decis să prelungească durata de viaţă a două reactoare nucleare – fără un studiu prealabil de mediu.

Un asemenea proiect este echivalent cu deschiderea unei noi centrale şi necesită, astfel, acest tip de evaluare, potrivit cadrului prevăzut de directiva UE „Habitate” cu privire la protecţia naturii, precizează CJUE.

Însă, „dreptul Uniunii nu se opune ca evaluările să fie efectuate cu titlul de regularizare, în contextul în care proiectul este în curs de realizare sau chiar după ce este realizat”, se precizează într-un comunicat ce însoţeşte hotărârea.

mai mult la www.bursa.ro

Lasă un răspuns