Dacă Valonia ar deveni franceză?

Să devină francezi şi să îi spună adio lui Albert al II-lea? În aparenţă, această idee nu este tabu la belgieni. Astfel, 49% dintre valoni se declară de acum în favoarea alipirii la Franţa, potrivit unui sondaj „transfrontalier" realizat de Ipsos.

 

Mai mult decât cifra, evoluţia rapidă a mentalităţilor este cea care şochează. Cu şase luni înainte, numai 29% găseau acest scenariu atrăgător. O nuanţare: 45% dintre valoni se declară „mai curând" sau „deloc" favorabili uniunii franco-valone.

În mod surprinzător, de asemenea, 60% dintre francezi par gata să primească noi compatrioţi după alipirea Valoniei la Hexagon. Criza politică prelungită prin care trece Belgia pare aşadar să fi lăsat urme în spirite.

La întrebarea „Va dispărea Belgia?", 23% dintre valoni răspund afirmativ, deşi numai 16% dădeau acest răspuns în octombrie 2007. La aceeaşi dată, 78% dintre valoni nu credeau în dispariţia regatului, în iulie 2008 numai 59% nu cred acest lucru.

În timp ce destrămarea Belgiei părea de neconceput pentru valoni în urmă cu un an, ei par acum să îşi acorde viorile cu flamanzii. Aceştia din urmă, care reprezintă 60% din populaţie, şi-au exprimat deja atracţia pentru un asemenea scenariu. În octombrie 2007, doi flamanzi din trei considerau astfel sciziunea de neocolit…. Adevarul

Lasă un răspuns