Emotie in Belgia: Brussels Airlines ameninta ca paraseste tara, daca nu primeste tratament fiscal preferential

Actionarii companiei Brussels Airlines sustin ca trebuie sa puna punct "distorsiunii concurentei" facuta de rivalii de la Ryanair, parasind Belgia.

In urma cu o saptamana, publicatia L’Echos releva ca, la nivel federal, s-a reunit un comitet restrans pentru a examina o cerere a Brussels Airlines – companie fanion a Belgiei – care sufera ca si alte companii din cauza cresterii pretului petrolului, dar mai ales din cauza concurentei "neloaiale" a companiilor care opereaza, din Belgia, pe piata europeana, dar nu platesc impozitele in Belgia. Ar fi voba de companiile low cost, dar mai ales Ryanair.

Subiectul starneste emotie in Belgia, el poate fi gasit in multe dintre publicatiile care apar la Bruxelles, iar reactiile sunt pe masura. Sindicatele, dar si compania "Aeroportul Bruxelles", apara punctul de vedere al Brussels Airlines si sustin ca un pas in lateral al acesteia din urma ar insemna moarte curata pentru multe alte companii.

Cotidianul flamand De Morgen scrie ca administratorul delegat al Brussels Airlines a anuntat, in timpul unei reuniuni a partidelor din coalitia federala ca, daca guvernul nu ia urgent masuri fiscale exceptionale pentru companie aceasta va trebui sa paraseasca tara. Jurnalul precizeaza ca premierul Elio De Rupi nu vrea sa-si plece urechea la acest "santaj".

Intr-o nota transmisa guvernului, compania spune ca ar putea placa in Irlanda sau Luxembourg unde poate conta pe un sistem fiscal mai avantajos pentru piloti si angajati.

Dar, scrie De Morgen, pentru guvernul lui Di Rupo este de neimaginat sa poata lua masuri fiscale exceptionale pentru o singura companie mai ales ca este intr-o situatie financiara extrem de proasta, iar Comisia Europeana este cu ochii pe bugetul tarii care a trebuit refacut cu cheltuieli mult diminuate, la insistentele executivului european. Nu vom accepta chiar daca este voba despre o companie cu o inalta incarcatura simbolica cum este Brussels Airlines, transmit reprezentantii guvernului.

Emotie in Belgia: Brussels Airlines ameninta ca paraseste tara, daca nu primeste tratament fiscal preferential

Lasă un răspuns