Magistraţii din Belgia – acuzaţi în masă de corupţie

Un scandal judiciar de proporţii zguduie „inima” Europei – Bruxelles-ul. Magistraţii belgieni sunt acuzaţi de poliţia judiciară de a fi pus pe picioare un sistem corupt, pe care Parchetul din Bruxelles şi Curtea de casaţie ar fi încercat apoi să îl muşamalizeze.

Dezvăluirile au fost făcute de cotidianul economic flamand De Tijd. Scandalul a început în 2004, prin percheziţia la avocatul Robert Peeters. Acesta era bănuit că şantaja oameni de afaceri, ameninţându-i că va face publică existenţa unor bani de origini îndoielnice din conturile acestora. Avocatul ar fi beneficiat, potrivit anchetatorilor, de ajutorul sistematic al judecătorilor de la curtea de apel. Judecătorii pronunţau sentinţe în favoarea avocatului şi trimiteau recuperatorii la oamenii de afaceri, pentru a pune presiune pe aceştia.

Pentru colaborarea lor, magistraţii îşi primeau ulterior plata de la avocat. Şeful poliţiei judiciare, Stefaan De Clerck, a confirmat pentru cotidianul Le Soir veridicitatea informaţiilor. Vizată – preşedinta tribunalului comercial din Bruxelles Implicată în scandal este şi Francine De Tandt, actuala preşedintă a tribunalului comercial din Bruxelles. Judecătoarea a fost descrisă de „surse bine informate” ca fiind o „pradă facilă pentru şantaj” din cauza împrumuturilor sale neonorate, scrie ziarul Het Nieuwsblad op Zontag. Francine De Tandt a împrumutat aproximativ 500.000 de euro de la un coleg judecător, pe care i-a investit într-un proiect minier din Africa ce s-a dovedit a fi o escrocherie. Deşi obligată de un tribunal civil să ramburseze împrumutul, judecătoarea nu a avut de unde da înapoi banii, ceea ce a făcut-o vulnerabilă la actele de corupţie. Este aceeaşi magistrată care a apreciat, în noiembrie 2008, că este în interesul întregii ţări ca asiguratorul Fortis să fuzioneze cu BNP Paribas şi plângerile în justiţie formulate de mii de mici acţionari să fie respinse. Ulterior, curtea de apel a casat decizia, dând dreptate acţionarilor. Apoi, în decembrie, presa belgiană a dezvăluit că membri ai cabinetelor ministeriale au luat legătura cu magistraţii implicaţi în „Fortisgate” (cum a fost numit scandalul), atât în primă instanţă, cât şi în apel.

Magistraţii din Belgia – acuzaţi în masă de corupţie

Lasă un răspuns