Naţionalistul flamand Yves Leterme – viitorul premier al Belgiei

Un naţionalist flamand va conduce Belgia în următorii patru ani. Alegerile legislative de la sfârşitul săptămânii trecute au desemnat câştigător Partidul Creştin Democrat flamand (CDV) şi implicit pe liderul formaţiunii, Yves Leterme, actualul premier al regiunii flamande. Totuşi, politicianul flamand va putea cu greu să formeze un guvern viabil care să aplice reforme fundamentale, respinse din start de francofoni. CDV, care doreşte instituirea unei confederaţii simple între nordul ţării, vorbitor de flamandă, şi sudul, francofon, a obţinut 30 de locuri din cele 150 prevăzute, adică un progres de 8 locuri în raport cu scrutinul din 2003, conform Ministerului belgian de Interne.

Partidul liberal flamand VLD al primului ministru actual Guy Verhofstadt a suferit o înfrângere dură (18 aleşi, a pierdut 7), întrecând cu doar un loc partidul de extremă-dreapta Vlaams Belang (17 locuri, a pierdut 2). Premierul belgian în exerciţiu Guy Verhofstadt i-a prezentat deja demisia regelui Albert al-II lea… Gandul

1 COMENTARIU

  1. as dori sa pot intelege ce se intampla cu adevarat in belgia dar chiar este peste puterea mea, nici macar nu pot sa-mi imaginez.poate cineva sa explice,intelege cineva ce se intampla acolo cu adevarat?eu cred ca nimeni nu intelege si cred ca nimeni nu stie daca belgia mai exista ca si concept.cred ca in curand vom asista la un razboi civil acolo.

Lasă un răspuns