Ofensivă antiimigranţi şi în Belgia, după modelul olandez

Partidul flamand de extremă-dreapta Vlaams Belang a lansat marţi un site care se inspiră după cel lansat în Olanda de Partidul pentru Libertate (PVV) al lui Geert Wilders, pentru a denunţa imigranţii "ilegali" din Belgia, relatează AFP.

Liderul Vlaams Belang, Filip Dewinter, a justificat apelul la delaţiune propus pe site-ul http://meldpuntillegaliteit.be prin prezenţa a "zeci de mii de imigranţi ilegali" în marile oraşe belgiene şi a problemelor pe care aceştia le provoacă, în opinia sa, şi anume munca la negru, infracţionalitatea, abuzuri în obţinerea unor ajutoare sociale. Faptele raportate vor fi comunicate poliţiei, a precizat el.

Vlaams Belang, care militează pentru independenţa Flandrei, are un număr de 12 deputaţi şi cinci sentaori, dar este afectat de o concurenţă cu NV-A, un partid populist care încearcă să-i atragă susţinătorii de partea sa şi care solicită, de asemenea, independenţa părţii de nord a Belgiei.

Inţiativa lui Dewinter a fost denunţată de principala mişcare belgiană de luptă împotriva rasismului. "Acest punct de semnalare este perfect ilegal, iar Dewinter o ştie prea bine. El vrea să şocheze şi să provoace", a declarat Jozef De Witte, directorul Centrului pentru egalitate de şanse şi luptă împotriva rasismului, pentru postul Radio 1. În opinia sa, această iniţiativă aminteşte de iniţiativele naziştilor, în anii ’30, sau a STASI, în Germania de Est.

Filip Dewinter se inspiră după politicianul de extremă-dreapta olandez Geert Wilders, liderul PVV, care a lansat un site prin care îi îndeamnă pe olandezi să semnaleze "problemele" cu care se confruntă din cauza cetăţenilor originari din Europa Centrală şi de Est

Iniţiativa a suscitat proteste în Uniunea Europeană (UE) şi a fost condamnată de către Parlamentul European (PE) care, la 13 martie, a îndemnat Guvernul olandez să "condamne" acest site.

Premierul liberal olandez Mark Rutte a refuzat să se exprime în acest sens, susţinând că site-ul aparţine unui partid şi nu Guvernului.

Partidul lui Wilders, care deţine 23 de mandate în Parlament, nu are reprezentanţi în cadrul Guvernului minoritar al lui Rutte, dar îi asigură, prin susţinerea sa, o majoritate în Camera inferioară a Parlamentului. Comisia Europeană (CE) a anunţat marţi, printr-un purtător de cuvânt, că ea condamnă, în general, acest tip de site-uri "care nu corespund cu valorile" pe care ea le apărără.

….

Ofensivă antiimigranţi şi în Belgia, după modelul olandez

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here