Politica belgiană, în criză

Sfârşitul de an a adus numai probleme pe scena politică din Belgia. Primul ministru Yves Leterme, din partea social-democraţilor, şi-a depus demisia.

Dezechilibrul politic a survenit în urma unor critici puternice, aduse de raportul lui Ghislain Londers, preşedintele Curţii de Casaţie. Acesta a descoperit că şeful de cabinet şi cel puţin un consilier au făcut presiuni asupra aparatului juridic al ţării, mai exact asupra unor magistraţi. În plus, eu sunt bănuiţi că nu au respectat confidenţialitatea unor informaţii secrete.

Ministrul de Justiţie, Jo Vandeurzen, coleg de partid cu premierul, şi-a dat demisia, iar Laterme a făcut acelaşi lucru, atrăgând astfel demisia întregului guvern, pe care a depus-o regelui Albert II. Este pentru a patra oară, în decurs de un an şi jumătate când liderul social-democrat renunţă la funcţia care i se încredinţează.

În acest moment, Belgia se află fără un plan care să-i permită ieşirea din criza politică, fără buget, fără o politică de relansare economică şi fără o concluzie la dosarul care a dus la demisia guvernului Leterme…. EVZ.ro

Sursa: Le Monde

Lasă un răspuns