Regatul Belgiei îşi sărbătoreşte Ziua Naţională ‎

Belgienii sărbătoresc, sâmbătă, Ziua Naţională a Regatului Belgiei, care marchează 181 de ani de la depunerea jurământului de fidelitate de către primul rege al Belgiei, Leopold I de Saxa-Coburg, faţă de Constituţia poporului belgian, informeaza Agerpres.

Ceremoniile din această zi debutează cu tradiţionalul ‘Te Deum’ organizat la Catedrala ‘Saints Michel et Gudule’ din Bruxelles, la care vor fi prezenţi Regele Albert al II-lea şi soţia sa, Regina Paola. Prinţul Philippe, duce de Brabant, şi soţia sa, prinţesa Mathilde, vor reprezenta familia regală la ceremonia de la bazilica ‘Sacre Coeur’ din Bruxelles, prinţesa Astrid şi soţul ei, arhiducele Lorenz, vor participa la ceremonia de la Catedrala ‘St-Bavon’ din Gand, iar prinţul Laurent şi soţia lui, prinţesa Claire, sunt invitaţi la ceremonia de la Catedrala ‘Saint-Paul’ din Liege.

În Parcul Regal, din centrul capitalei belgiene, vor avea loc după-amiază concerte de muzică şi programe de divertisment, iar în piaţa Palatului Regal va începe, la ora locală 16, parada militară organizată în fiecare an cu ocazia Zilei Naţionale a Belgiei, la care va asista întreaga familie regală.

În cursul serii, până la ora 22, în piaţa ‘Jeu de Balle’ va avea loc prima ediţie a manifestării ‘Restaurantul naţional’, unde vizitatorii vor putea degusta preparate gastronomice tradiţionale belgiene, precum scoici fierte şi cartofi prăjiţi, şi zecile de tipuri de bere belgiană.

După focul de artificii se va desfăşura al doilea Bal popular, după ce primul a avut loc vineri noaptea, la eveniment luând parte peste 10.000 de persoane. La prima sa ediţie, în anul 2003, când s-au împlinit 10 ani de la urcarea pe tron a Regelui Albert al II-lea, Balul popular a atras deja 8.000 de persoane. Ulterior, dat fiind succesul manifestării, municipalitatea Bruxelles a decis să organizeze şi finanţeze anual acest eveniment.

Regatul Belgiei îşi sărbătoreşte Ziua Naţională

Lasă un răspuns