Românii, „concurenţi neloială pe piaţa belgiană a muncii”


Românii reprezintă o forţă de muncă ieftină şi deci o concurenţă neloială pe piaţa belgiană, spune secretarul de stat flamand pentru lupta anti.fraudă John Crombez, care promite că va remedia situaţia printr-un nou proiect de lege. Se vorbeşte acum în Belgia despre un statut fals al românilor pe piaţa muncii, aşa cum îl numeste Crombez.

Este vorba de acel statut care conturnează legea belgiană şi dă acces pe piaţa de muncă românilor şi bulgarilor în sectoarele de activitate care nu au fost deschise pentru aceşti cetăţeni. Pentru moment, cetăţenii români şi bulgari au drept de lucru în Belgia în doar patru sectoare de activitate: construcţiile, restaurantele şi hotelurile, transporturile şi medicina. În aceste sectoare, ei reprezintă o forţă de muncă ieftină, ceea ce face să se creeze pe piaţa belgiană o concurenţă neloială, arătată acum cu degetul de secretarul de stat pentru lupta antifrauda socială şi fiscală, John Crombez. Mai mult, spune Crombez, unii români devin falşi acţionari în companii pentru care lucrează apoi ca angajaţi. Alţii se instalează ca independenţi (echivalentul persoanei fizice autorizate), un statut permis românilor în Belgia încă din 1994, dar ei lucrează de fapt ca angajaţi. Toţi aceştia vor fi mai uşor identificaţi de autorităţi, întrucât noul proiect de lege promovat de John Crombez prevede nu doar o clarificare a dreptului redus de muncă al românilor şi bulgarilor în Belgia, dar dă şi puteri sporite de control autorităţilor belgiene în cursul inspecţiilor pe care le fac pe teren. Vor fi vizate aici în principal sectoarele de activitate închise pentru români, dar şi construcţiile pentru care românii au drept de lucru, dar unde multe nereguli au fost remarcate.

Proiectul de lege este discutat în aceste zile în diferite comisii ale Parlamentului Federal, care ar trebui să-l adopte în primăvară, astfel încât noile reguli, mai clare dar şi mai stricte, să intre în vigoare înainte de vara acestui an. Angajatorii care folosesc forţa de muncă bulgară şi română ieftină se află acum în atenţia Ministerului Finanţelor şi ei vor fi obligaţi să-şi schimbe practicile. Contextul belgian În cadrul măsurilor de austeritate impuse recent Belgiei de Comisia Europeană, Crombez trebuie să economisească până la sfârşitul anului 721 de milioane de euro. De la aderarea României şi a Bulgariei la UE, în 2007, numărul lucrătorilor români şi bulgari în Belgia a crescut de la 892 la 5.343, în 2011. Aceste cifre îl îngrijorează pe Combrez, care nu prevede o ameliorare a situaţiei privind deschiderea totală a pieţei de muncă pentru români şi bulgari înainte de 2014. Cei mai mulţi români şi bulgari care au însă contracte de muncă în cele patru sectoare liberalizate sunt cel mai adesea angajaţi temporar pentru perioade care nu depăşesc şase luni.

sursa :

http://www.rfi.ro/tag/romani-belgia

1 COMENTARIU

  1. Firma profesionista de inchirieri auto (rent a car) din Bucuresti, va punem la dispozitie masini noi, incepand de la: 16 euro/zi pentru Dacia Logan, 18euro/zi pentru Renault Clio, 25euro/zi pentru VW Jetta, etc.

    Compania 123rent.ro va sta la dispozitie cu cele mai bune oferte de inchirieri auto, transfer aeroport
    si in tara, circuite turistice si multe altele.

    Va rugam consultati oferta noastra pe http://www.123rent.ro, sau contactati-ne la numerele de tel: 0040736.980.785 ; 0040769.737.950

Lasă un răspuns