Rombelista.be : Munca în Belgia

Comparatie statutul independent (PFA) / salariat

COTIZATII SOCIALE :

Independentul: în primii trei ani de activitate, plateste o cotizatie sociala trimestriala de aproximativ 700 euro. Dupa trei ani, se va face recalcularea veniturilor si se stabileste cotizatia definitiva. In mare, cotizatia sociala este de aprox 21 % din  venitul net impozabil (pentru toate veniturile pîna la suma de  56.182 €)

Salariatul : +- 40 %  este retinut  pentru cotizatii diverse.

– INDEMNIZATII pentru BOALA sau INVALIDIDATE

Indepedentul : în caz de boala, în prima luna, nu este platit. Apoi, începînd cu a doua luna de boala, va primi o îndemnizatie de 55,07 € /zi daca are persoane în întretinere, 42,01 € /zi daca este o persoana izolata si de 33,80 € /zi daca locuieste împreuna cu o alta persoana.  Boala se dovedeste cu certificat medical si în plus se merge la controlul medical impus de asigurare /mutuelle.

Salariatul : în primele 30 de zile de boala, patronul plateste salariul normal. Incepind cu ziua 31 si pina la luna a 12 -a , va primi o indemnizatie de 60 % din salariu brut /zi dar cu un maximum de 79,95 € /zi ( se calculeaza saptamîna de 6 zile) . Incepînd cu al doilea an de boala, va primi  : 65 % din salariul brut dar cu un maximum de 86.61 €/zi pentru seful de familie, 55 % din salariul brut cu un maximul de 73.29 € /zi pentru o persoana izolata si 40 % din salariul brut cu un maximum de 53.30 € /zi pentru o persoana care locuieste împreuna cu o alta persoana.

IN CAZ DE ACCIDENT DE MUNCA

Independentul: Nu are un alt venit specific asigurat în afara celui mentionat mai sus la capitolul boala. Este recomandat ca independentul sa aiba o asigurare pentru accidentul de munca, o asigurare de pierdere de venit .

 

mai mult la :   Munca în Belgia

Lasă un răspuns