Sărbătoare naţională în Belgia. Un nou rege este încoronat astăzi

Zi istorică pentru Belgia. Regele Albert al II-lea abdică în favoarea fiului său mai mare, Prinţul Philippe. Albert a devenit suveran în 1993, la puţin timp după ce fratele său, Regele Baudouin, a murit după 42 de ani de domnie fără a lăsa un moştenitor.

Prinţul Philippe va deveni noul suveran al Belgiei după ce va jura să respecte Constituţia în cadrul unei ceremonii la Parlamentul Federal.

Deşi regele are un rol mai mult simbolic, legile au nevoie de semnătura sa pentru a intra în vigoare. Iar după alegeri, regele numeşte mediatori care să ajute formarea unei coaliţii de guvernământ.

În ultimul său discurs, Albert al II-lea a cerut sprijinul tuturor pentru succesorul său.

Prinţul Philippe a fost educat de la o vârstă fragedă pentru a deveni noul rege. Asta după ce a devenit evident că Regele Baudouin şi soţia sa, Fabiola, nu vor putea avea copii. A studiat la Oxford şi la Universitatea Stanford. A activat ca pilot de avioane de luptă în Forţele Aeriene ale Belgiei şi s-a pregătit în diplomaţie. În 1993, când regele Baudouin a murit, Philippe a fost considerat prea tânăr pentru tron.

"Deja, cu 20 de ani în urmă, Prinţul Philippe era convins că se va urca pe tron. Când a aflat că tatăl său va prelua sceptrul, a fost puţin surprins. Probabil că de atunci aşteaptă şi se pregăteşte activ pentru a fi rege", Thomas de Bergeyck, comentator al Casei Regale.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/zi-istorica-pentru-belgia-de-astazi-va-avea-un-nou-rege_1230340.html#ixzz2ZfpycDMp
Follow us: @realitatea on Twitter

Lasă un răspuns