”Un Brexit dur” ar putea costa Belgia 42.000 de locuri de muncă

Guvernul belgian a avertizat vineri că ”un Brexit dur”, fără un acord privind viitoarele relaţii comerciale între Regatul Unit şi Uniunea Europeană, ar putea avea ”un impact catastrofal” pentru Belgia şi ar costa-o pierderea a 42.000 de locuri de muncă, relatează AFP.

Potrivit lui Kris Peeters, ministrul belgian al economiei, dacă UE şi Londra nu ajung la un acord pentru martie 2019, şi având în vedere că nu s-a convenit ”o colaborare prelungită după Brexit”, ”impactul potenţial pentru Belgia ar putea fi catastrofal”.

Într-un comunicat, Peteers a precizat că, fără un acord, ”Marea Britanie nu va mai face parte din uniunea vamală”.

”Conform unor estimări, costurile vamale pentru importurile provenite din Regatul Unit şi exporturile către el s-ar ridica la 2,22 miliarde de euro. În această ipoteză, Belgia ar putea pierde 42.000 de locuri de muncă, Regatul Unit – 526.000 şi Uniunea Europeană în total – nu mai puţin de 1.200.000 de locuri de muncă”, a afirmat ministrul belgian, potrivit Agerpres.

”Un Brexit dur ar avea, de asemenea, consecinţe grave pentru portul Zeebrugges”, din nordul Belgiei, a subliniat ministrul.

”Traficul către Regatul Unit reprezintă 45 % din cifra de afaceri a portului, 5.000 de locuri de muncă şi o valoare economică de 500 de milioane de euro. În fiecare an, un milion de maşini noi sunt transportate prin Zeebrugges, dinspre şi către Regatul Unit”, a mai spus Peeters.

http://www.capital.ro/un-brexit-dur-ar-putea-costa-belgia-42000-de-locuri-de-munca.html

 

Lasă un răspuns