Un electronist roman orb lucreaza la Cisco in Belgia

Marian Selea s-a integrat ca specialist in suport tehnic al producatorului de echipament pentru retele Cisco.

Selea intervine sa remedieze scaparile

inginerilor din prima linie

La 49 de ani, Marian Selea lucreaza pentru Cisco, Bruxelles. Nu e singurul roman angajat acolo, ci cam in fiecare departament exista cineva cu cetatenia romana. Spune ca electronica l-a pasionat intotdeauna si a ales, ca specializare in cadrul Facultatii de Electronica si Telecomunicatii, tehnologia componentelor electronice – „caci e interesant sa stii cum anume se fac toate componentele pe care le folosesti in circuite“. In plus, „daca stii cum sint facute si ce caracteristici rezulta din tehnologia de fabricare, atunci stii si cum sa le folosesti optim“, scrie Selea din capitala belgiana, unde sta de nouasprezece ani.

CV-ul electronistului inainte de a ajunge in Bruxelles pe un post de suport la Cisco a strins patru ani lucrati la Intreprinderea Metalelor Rare, la Magurele, dar si 10 ani de pauza cauzati de pierderea vederii. „Nimeni nu stie exact de ce am orbit. Am ajuns aici (n.r. – la Bruxelles) intr-un stadiu in care nu se mai puteau face investigatii, iar in Romania doctorii nu aveau cele necesare pentru a face un travaliu de diagnoza apropiat“, impartaseste Selea.

Singur a invatat sa lucreze cu PC-uri sub diferite sisteme de operare si tot singur a invatat retelistica. „Inainte de a orbi, am lucrat in Romania, iar dupa, a trebuit sa reinvat totul de la zero, ca pina si statul in picioare nu e chiar usor cind nu vezi“, spune electronistul. Cine l-a sprijinit cel mai mult in aceasta perioada? Sotia si un grup de adevarati prieteni, raspunde Marian Selea. Mai precis, reintegrarea profesionala in cadrul companiei Cisco a venit din partea unui prieten care lucra deja acolo si care i-a aranjat prima masina UNIXlike, care i-a aratat cum sa se conecteze la Internet si de unde sa ia documentatia.

„Cisco lucreaza cu tineri care sa nu se uite la ceas“

Nevazatorii cu inclinatii tehnice pot avea

joburi ca si vazatorii cu ajutorul softurilor

Selea spune ca softurile actuale pot da acces nevazatorilor ce au inclinatii tehnice sa presteze joburi la concurenta cu orice vazator. „In principiu, aceste solutii dau acces la citirea de documente in citeva formate sa le zicem populare, acces la e-mail, la citeva clase de pagini web, editare de documente si lucru interactiv pe shell-uri de comenzi in linie“, explica el. Lui Selea, perioada de ucenicie i-a luat ceva mai mult de citeva saptamini atunci cind a inceput cu primul; pe al doilea, respectiv al treilea, le-a integrat in citeva zile de exercitiu: „Dificultatea consta in faptul ca trebuie create automatisme, iar pendularea intre automatisme nu e chiar usoara in minutele de inceput de drum“.

Costul de achizitie al softului care da acces profesional persoanelor nevazatoare variaza, dupa spusele lui Selea, de la citeva sute si citeva mii de euro, in functie de distribuitor.

Ce face intr-o zi de lucru inginerul de suport? „As putea sa impart activitatea zilnica in doua parti: acceptarea de cazuri noi, contactul initial cu clientii si tratarea in direct a problemelor grave, de severitate mare pe de-o parte, si lucrul pe problemele deja acceptate si care necesita o analiza mai in detaliu, lucrul cu developmentul si grupul de engineering pe de alta parte. In noua structura a Serviciului Tehnic ocup o pozitie de specialist in arhitecturi de comutatie (switching), ocupindu-ma in special de problemele care nu au fost rezolvate de inginerii din prima linie, precum si de indrumarea celor care se gasesc intr-un moment de dificultate in rezolvarea problemelor specifice“, incheie Marian Selea.

Atmosfera din Cisco, spune Selea, este construita de oameni cu o medie de virsta sub 30 de ani. Apreciati sint cei ageri, virfuri profesionale, comunicativi si care nu se uita la ceas. Legat de certificarile profesionale din domeniul IT&C cu recunoastere internationala, Selea spune ca bine cunoscutele certificari CCNA, CCNP, CCIE sint bune ca si criterii de apreciere a valorii in domeniu, insa cine se limiteaza la un singur sistem de operare, ramine limitat orice ar face. „Un tinar care vrea sa se numeasca un bun informatician ar trebui sa se gindeasca insa ca prea multa lume stie sa miste mouse-ul pe ecran, asa ca, a fi un bun cunoscator de LINUX, orice distributie ar fi ea, ii va deschide capul spre cunostinte demne de apelativul sus mentionat“, explica Selea.

sursa : Cotidianul.ro

Lasă un răspuns