Victoria secesionistilor flamanzi, un semnal de alarma pentru Belgia, in momentul in care Europa se confrunta cu o crestere a revendicarilor separatiste

Victoria secesionistilor flamanzi in alegerile municipale si apelul liderului lor Bart De Wever de a negocia o confederatie constituie un semnal de alarma in Belgia, in contextul european al cresterii fortei revendicatiilor separatiste in Catalonia si in Scotia, scrie AFP.

Bart De Wever, carismaticul lider al Noii Aliante Flamande (N-VA), a reusit sa castige Anversul, cel mai mare oras al Flandrei, in detrimentul socialistilor.

Promotorii independentei au reusit victorii in marea parte a Flandrei, realizand in general un scor mai mare de 25%, chiar daca aliantele intre partidele traditionale (liberali, crestin-democrati, socialisti si ecologisti) ar trebui sa mentina N-VA in afara puterii in numeroase comunitati.

De Wever i-a cerut imediat premierului belgian francofon Elio Di Rupo sa negocieze cu el o "reforma confederala" care sa mearga mult dincolo de transferurile de competente spre regiuni care figureaza in programul executivului actual.

"Acest guvern care nu face decat sa taxeze, care nu este sustinut de majoritatea flamanzilor, este inacceptabil, trebuie sa inceteze", a acuzat acesta.

Succesul lui Bart De Wever se bazeaza pe capacitatea sa de a pune alaturi sentimentul identitar flamand, rod al unei lungi traditii nascute in secolul al XIX-lea, cand Belgia era dominata de francofoni, si convingerile de dreapta ale unei mari parti a electoratului flamand, afirma analistii.

"Flandra asteapta mai mult liberalism economic decat politica actualului guvern, limitand, spre exemplu, alocatiile de somaj in timp sau punand punct indexarii automate a salariilor cu inflatia", explica politologul Pierre Vercauteren, de la universitatea din Mons.

Victoria secesionistilor flamanzi, un semnal de alarma pentru Belgia, in momentul in care Europa se confrunta cu o crestere a revendicarilor separatiste

Lasă un răspuns