Vizita de lucru a ministrului delegat Maria Ligor la Bruxelles. Întâlnire cu reprezentanți ai românilor din Belgia

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, se află în vizită de lucru în Regatul Belgiei, în perioada 27 — 30 octombrie 2016.

Demnitarul a prezidat joi, 27 octombrie, Reuniunea de reflecție strategică a European Endowment for Democracy (EED) ), iar în ziua următoare a luat parte la lucrările Comitetului Executiv al organizației, în calitatea sa de reprezentant al României. În cadrul reuniunilor EED, ministrul Ligor a urmărit, cu precădere, ca România să se profileze ca un actor cu pondere în efortul Uniunii Europene de promovare a democrației în spațiile din vecinătate.

Vizita a continuat cu o serie de întâlniri cu exponenți ai comunității românești din Bruxelles, specialiști români care activează în instituțiile europene, reprezentanți ai mediului asociativ și mass media de limba română. Pe parcursul discuțiilor ministrul Maria Ligor a expus noua viziune de relaționare a statului cu românii din străinătate, fundamentată pe construirea unui parteneriat în cadrul căruia să fie abordată o agendă comună și care să reflecte în mod autentic nevoile diasporei. De asemenea, demnitarul a încurajat reprezentanții mediului asociativ să trimită propuneri de proiecte în cadrul noii sesiuni de finanțare nerambursabile, sesiune în care se testează noile proceduri, mult simplificate, și care va fi deschisă până la data de 1 decembrie.

10_maria_ligor_romani_belgia

Președinția României a Consiliului UE în 2019 a constituit tema principală a discuțiilor cu membri TheRoundtable și Europuls, rețele formate din tineri profesioniști români care lucrează în principal în instituțiile europene. Ministrul a salutat interesul acestora pentru implicarea în procesul de pregătire a președinției și disponibilitatea pentru un dialog aprofundat în cadrul unui format de consultare și colaborare între autorități și specialiștii români.

Agenda întâlnirilor a inclus o deplasare la Aalst, Ghent, unde ministrul delegat Maria Ligor s-a întâlnit cu membri ai Asociației social-culturale Corfoo, care sprijină activitatea parohiei ortodoxe ‘Sfântul Apostol Andrei și sfântul Materne’. Au urmat vizite la sediile Asociației Arthis, respectiv Europanova și RomBel, organizații ale românilor din Belgia care desfășoară proiecte care sunt exemple de bună practică și alături de care Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni colaborează.

În contextul deplasării la Bruxelles, ministrul Ligor a participat la o reuniune de coordonare cu șefii misiunilor diplomatice și alți diplomați, dedicată modului de relaționare cu comunitatea și pregătirii alegerilor parlamentare din 11 decembrie. Ministrul a fost însoțit la această întâlnire de Cosmin Dinescu, secretarul general al MAE.

Direcția Purtător de Cuvânt și Comunicare

sursa :  www.agerpres.ro

Lasă un răspuns