Zeci de românce sunt exploatate în abatoarele din Bruxelles

După modernizare, producţia a crescut de la 27.000 la 35.000 de tone de pui anual

Muncitoarele românce sunt exploatate în abatoarele din comuna Anderlecht din regiunea capitalei Bruxelles, scrie astăzi cotidianul flamand De Standaard, care menţionează că abuzul a fost semnalat de preşedinta organizaţiei din Belgia a Partidul Social-Democrat Român, Codruţa-Liliana Filip.

În aceste abatoare ar munci între 120 şi 130 de muncitoare românce. Dintre acestea, o parte ar avea contract de muncă, cu un salariu de 12 euro pe oră, în conformitate cu ceea ce prevăd convenţiile din sector, dar există şi românce care au convenţii ce prevăd plăţi la oră de doar 6-7 euro, program prelungit şi nicio pauza de masă.

De Standaard scrie că situaţia acestora ar fi o consecinţă a concurenţei neloiale cu plăţile practicate în ţările din Europa de Est, situaţie care ar fi foarte răspândită în sectorul european al cărnii.

Ar exista însă la abatoarele din comuna Anderlecht şi românce care ar munci pur şi simplu la negru, fără orar prevăzut de lucru şi salariu oficial.

Purtătorul de cuvânt al abatoarelor neagă însă acuzaţiile. "Cred că societatea noastră nu este direct implicată, pentru că acest personal nu este angajat de noi. Noi avem în mod evident locatari în spaţiul nostru, care sunt specializaţi în sacrificarea sau tranşarea vitelor, dar sunt societăţi independente, care sunt responsabile de administrarea propriei activităţi. În ceea ce priveşte angajările neregulate de personal pentru curăţenie, nu ştim nimic despre aceste 120 de femei din România care ar lucra aici. Nu ştiu de unde vine această informaţie", a declarat acesta, citat de De Standaard.

Citiţi mai mult: Zeci de românce sunt exploatate în abatoarele din Bruxelles – Români în lume > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/Zeci-de-romnce-sunt-exploatate-n-abatoarele-din-Bruxelles-1004001.html#ixzz28bxp0ODL
EVZ.ro

1 COMENTARIU

  1. Acelasi lucru se intampla si in alte tari ale comunitatii europene si dau aici exemplul Austriei, unde exista in regiunea Salzburg comunitati integi de romani care muncesc in astfel de abatoare. Felicitari pentru articol!

Lasă un răspuns